CIKGU YUSE PENGEDAR SHAKLEE AREA SEPANG + KLIA

Assalamualaikum korang...

Salam sejahtera juga..

====================================


Eh, korang cari apa tu?? 
Terscroll scroll..tertengok tengok..
Korang cari apa??

Oooo...cari pengedar Shaklee..
Korang ada kat area mana??

Untuk pengetahuan korang semua..
Yuse dan suami adalah pengedar Shaklee di kawasan atau di sekitar Bandar Baru Salak Tinggi, Sepang, KLIA, Cyberjaya, Bandar Enstek, Mercato dan Nilai.

Haaaaa..kan dah jumpa..
Penat je korang cari kan..hihihi

Tapi nak hubungi macam mana?
Korang boleh hubungi Yuse dan suami pada details di bawah :

Cikgu Yuse
SID 1116840
Ig @cikguyuse_yusof
Email : yusenazuinyusof@gmail.com / shakleespot@gmail.com.my
Call/sms/whatsapp: 0136406793
COD Area:
Bandar Baru Salak Tinggi, Sepang, Nilai, KLIA , Bandar Enstek, Mercato dan Cyberjaya
Pos Seluruh Malaysia    




In shaa allah..kami akan usahakan untuk COD atau hantar produk Shaklee pilihan korang. 😀

Shaklee best !!!


ADA SEBAB LAIN KENAPA DIABETES BOLEH TERJADI SAMPAI KENE POTONG KAKI.

KEKURANGAN L-ARGININE ANTARA FAKTOR KENAPA BERLAKUNYA KENCING MANIS.


Hahhaha, semalam korang baca tak pasal NECROSIS ? terima kasih siapa yang share semalam , dan baca penerangan aku pasal kematian sel itu. Tapi hari ini pulak, cerita pasal salah satu asid amino yang badan kita boleh hasilkan iaitu ARGININE. Hhaha, tapi jap, tapi kenapa pulak dia ada kaitan dengan necrosis ? Hahhaa itu kau sambung baca lagi nih.



KEPENTINGAN ARGININE KEPADA BADAN
Untunglah badan yang Allah buat nih, sebab ada satu elemen asid amino yang dipanggil Arginine yang bantu kita untuk kekal sihat. Kau tahu tak arginine ni buat apa ? Banyak fungsi dia. fungsi dia yang biasa ialah
> elakkan inflamasi
> mengendurkan arteri kita bila darah tinggi
> tingkatkan imunisasi badan
> kurangkan kesakitan otot
> serap kotoran yang masuk pada buah pinggang


Yang tuh antara fungsi fungsi arginine, sampai bebaru ni, benda ni dapat sambutan dikalangan penyelidik, katanya boleh sembuhkan diabetes, darah tinggi, mati pucuk dan macam macam lagi. Nampak tak badan kau nih, special boleh hasilkan arginine nih, Baguskan.






TAPI KENAPA BOLEH JADI KENCING MANIS 
AKHIRNYA ?

Korang tahu tak sebab apa ? Jawapan dia sebab bekalan arginine tuh dah TAK CUKUP. Hahhaa, ye, eh sikit sangat ke badan kita hasilkan arginine nih ? Ye, memang tak cukup. kau tahu tak pasal apa ? Semuanya sebab tak cukup NUTRISI. Tambah lagi bila badan kau mula dah rosak. Kenapa atlet sukan yang stop boleh rosak badan dia, semuanya sebab kekurangan arginine nih.

> LUKA/NECROSIS - sebabkan sel mula dah mati, arginine yang ada tuh terpaksa guna untuk sembuhkan luka yang dah berlaku.

DARAH TINGGI - bila kau tak jaga makan, arteri dah berkolesterol, dan ada plague, arginine dalam badan kau kena ambil jugak untuk elokkan balik arteri yang ada

IMUNISASI - sebab sebab kau mula dah lemah kena serang virus patogen semua, akhirnya arginine yang badan kau pakai smeuanya kena pakai

OTOT CEDERA - lagi teruk sebenarnya ahli sukan yang cedera, lagi tak jaga makan, habislah arginine terpaksa pakai lagi

>BUAH PINGGANG - yang ni kau makan tah apa apa, lagi lagi makanan tak berkhasiat, penat buah pinggang kau, kena ambil banyak arginine untuk bantu keluarkan toksik semua dalam buah pinggang kau.







Kau nampak tak ? sebab badan kau mula tak sihat sebab permakanan, habis rosak satu sistem badan, dah mula tak seimbang, bila benda ni sentiasa berlaku, lama lama kau akan perasan, berlakunya rintangan insulin, tak dapat bekerja dengan baik, dan akhirnya berlakulah DIABETES. Bila kau tak jaga lagi, jawabnya luka makin teruk, bila luka tak dijaga, jangkitan kuman, habis kau kena NECROSIS, sampai boleh kena potong kaki kau. hahhaa, Itu kau refer gambar semalam, gambar yang kaki gelap luka luka tuh, semuanya sebab tak cukup nutrisi, campur lagi gaya hidup tak sihat kita semua. hahahhaha.

KENA AMBIL EXTRA ARGININE KE ?

YA, WAJIB. Sebab badan kau pun makin lama makin tua, bukannya bagus sangat dah untuk hasilkan arginine nih. Jadi kau perlukan sumber arginine tambahan dari luar. Hhaha, ada macam macam makanan yang ada arginine nih. TApi nak paling best, aku cadangkan ESP SHAKLEE senang. Memang shaklee ni buat bagus punya, cukup semua asid amino, dari yang 9 yang essential termasuk jugak yang non essential. Yang non essential ni ada arginine. Hhahaha, nampak tak kena minum ESP ? Hahha, tetiba bila aku baca pasal nih, aku terus nak bancung cinch shake aku lepas habis task nih, eh perisa coklat sedap weih, NYUM NYUM !! . Jadi faham tak kisah ARGININE, KENCING MANIS dan NECROSIS semalam ? Hahhahahhaa


KEBAIKAN ESP SHAKLEE :

  • ESP Shaklee meningkatkan penyerapan protein, mengatasi masalah angin dan ketidakselesaan perut.
  • ESP Shaklee mengurangkan paras kolesterol dalam darah sebanyak 23%.
  • 60 kajian menunjukkan protein soya meningkatkan ketumpatan tulang.
  • 2 kajian menunjukkan pengamalan ESP dan Vitamin E serentak merendahkan sehingga 40% LDL (kolesterol buruk) yang membawa risiko darah tinggi dan sakit jantung.
  • 4 kajian menunjukkan ESP menghalang LDL (kolesterol buruk) dari teroksida bagi mengelakkan risiko strok dan arteri tersumbat yang membawa kepada sakit jantung.
  • ESP Shaklee menghalang pembentukkan batu karang yang biasa dialami oleh lelaki.
  • ESP Shaklee mengelakkan kerosakkan buah pinggang. Protein haiwan boleh merosakkan buah pinggang tapi protein dari soya akan melindungi buah pinggang.
  • ESP Shaklee mengandungi kandungan protein yang lengkap dan isoflavene yang mencukupi di mana isoflavene adalah bahan semulajadi yang diperlukan oleh badan untuk melawan kanser.
  • Protein dan isoflavene dalam ESP Shaklee bertindak serentak untuk menghalang sel tidak normal terus membiak menjadi sel kanser.
  • Protein soya menghalang sel kanser dari merosakkan arteri dan menyerap nutrisi dari badan.
  • Protein soya meningkatkan aktiviti sel darah putih yang merupakan sistem pertahanan badan kita dalam melawan serangan, penyakit dan jangkitan bakteria/virus.
  • Lysine dalam ESP Shaklee jika diamalkan dengan Vitamin C mengurangkan risiko kanser usus sebanyak 90%.
  • ESP Shaklee jika diamalkan dengan flavanoids mengurangkan risiko kanser payudara sebanyak 10x ganda.
  • ESP Shaklee jika diamalkan bersama Caratomax Shaklee dan Ostematrix Shaklee mengurangkan pembiakan sel kanser sebanyak 10x ganda.
  • Protein ESP Shaklee menggalakkan proses pemulihan sel rosak kepada sel sihat untuk fungsi badan yang sempurna.
  • ESP Shaklee terbukti secara klinikal dapat mengekalkan tenaga berjam lamanya.
  • ESP Shaklee membina sel otot, kulit dan hormon yang seimbang, menyokong sistem imunisasi badan dan menyokong kesihatan jantung dan prostat (lelaki).
  • ESP Shaklee mengawal 'mood swing' pada wanita ketika PMS dan wanita menopause.


CARA MEMBUAT PEMBELIAN ESP DAN VIVIX

Cara 1.
Sila hubungi Yuse untuk mendapatkan konsultasi tentang ESP dan VIVIX yang HOT SELLER ni. Anda juga akan dapat tips dan cara pengambilan yang betul apabila membuat pembelian daripada Yuse. Sekiranya anda berada di sekitar  Bandar Baru Salak Tinggi, Sepang, Nilai dan Cyberjaya , Yuse merupakan PENGEDAR SHAKLEE ANDA di kawasan itu.

Cara 2.
Anda boleh terus klik ke ESP ini dan membeli terus dengan Shaklee. Penghantaran menggunakan GDEX atau Citylink dan akan dihantar terus ke alamat yang anda berikan


Cikgu Yuse
SID 1116840
Ig @cikguyuse
Email : yusenazuinyusof@gmail.com / shakleespot@gmail.com.my
Call/sms/whatsapp: 0136406793
COD Area:
Bandar Baru Salak Tinggi, Sepang, Nilai, KLIA dan Cyberjaya
Pos Seluruh Malaysia      

ELAK SEL MATI SECARA SENGAJA ATAU TIBA TIBA!!!

NECROSIS : PEMBUNUHAN SEL BERAMAI-RAMAI
Hhahaha,pembunuhan sel beramai-ramai nih, hahaha, apa benda ni necrosis ? korang pernah dengar ? kalau aku kata gangren pernah dengar ? Hhahah, ok, kalau ko tengok luka orang yang kena kencing manis pernah ? Hahha ok, yang ni ramai confirm confirm pernah, paling sedih, tengok family sendiri pernah kena luka jenis nih. BUkan kencing manis je, tapi macam-macam pernyakit. Tapi nak tahu itulah kerja NECROSIS,hanya kematian yang sel yang ko kata sangat kecil tuh, tapi kalau tak dihalang, jawabnya kau akan hilang anggota badan !!!!




KEMATIAN SEL SECARA BAIK : APOPTOSIS
Nak diceritakan badan kita nih, Allah dah jadikan sangat istimewa. Sel pun ada kematiannya. Ada yang mati secara mulia, ye mati sebab diri sendiri nak mati. Kenapa ye ? sebab sel biasalah, dah makin tua, jadi nak selamat, kena matikan diri sendiri. jadi dia mati dalam perancangan. Mati sel macam nih, badan kita dah tahu, kena disalurkan ketempat pengkebumian yang selamat. Itulah proses APOPTOSIS. Biasanya memang selamat, dan tak berbahaya dan tak menyebabkan keradangan.


KEMATIAN SEL SECARA SENGAJA : NECROSIS
Tapi kau tahu, kalau sel tuh mati cara dipaksa, ditekan, oleh radikal bebas, gangguan luar, ubat, kimia, kebakaran, dan macam macam lagi, proses pembunuhan sel itu dinamakan NECROSIS. Ye, yang ni dia ganas sikit. Kalau necrosis ini, sel kau akan melepaskan satu cecair berasid, yang boleh menyebabkan keradangan, dan juga bahaya nya cecair ini boleh merosakkan sel-sel yang lain. Jahat tak ? Hahhaha, jadi nak tak nak kau kena cegah berlakunya necrosis ini. Kau tahu tak punca necrosis nih ? Kalau kau tetiba eksiden motor, atau berlaku kebakaran, atau ditimpa hujan asid, itu bencana, yang mungkin sukar dielak. Mungkin ujian untuk kau.


NECROSIS BERLAKU BILA DARAH DAN UDARA TAK SAMPAI PADA SEL.
Ye, kalau aku kata macam nih, maksudnya, bekalan darah dan oksigen tak sampai, inilah punca bahaya berlakunya necrosis. Kau tahu kenapa berlakunya ini ? Ye sebab kita semua tak jaga makan, makan tinggi kolesterol, lepas tuh malas senaman, makanan pun sekarang dah tak cukup nutrisi, udara pulak banyak radikal bebas, lagi lagi kau kerja area bandar. Dulu dulu oklah area kampung, tapi sekarang ni duduk area bandar , banyak pencemaran, jawabnya memang diri kau aku dan keluarga akan terdedah kepada radikal bebas, yang boleh menjadi punca necrosis ini. Bab permakanan tuh, toksah ceritalah, aku memang fail lagi, kita makan macam-macam, sampai sedar tak sedar, saraf kita dah tersumbat dan boleh jadi inschemia, dan seterusnya menyebabkan necrosis. Hahha, yang kau tahukan, orang kena diabetes ? 



UBAH KE GAYA HIDUP SIHAT
Nak tak nak, salah satu cara nak elakkan necrosis, ialah stop merokok. ye, luka kau kalau nak elok, kena makan makanan yang banayk nutrisi. Kat sini suplemen membantu cukupkan apa yang perlu. Hahaha lagi nak best, kau kena ambil juga antioxidant power, bagi sel kuat, vivix lah apa lagi. hahhaha. Yang ni bagus dan terbukti untuk melindungi sel dan bagi sel kuat, supaya tak berjangkit dengan necrosis yang berlaku pada sel. Jadi ingat, berlakunya luka semua bukanlah ada faktor besar yang boleh kita lihat, tapi hanya sekecil pembunuhan sel, ianya boleh merosakan kehidupan kita.

4 Mekanisme Vivix Shaklee Untuk Mengekalkan Sel Yang Sihat

Vivix dihasilkan dari bahan yang telah diuji secara klinikal.Antara bahan tersebut adalah seperti Muscadine Grape,Purple Carrot,Elderberry dan Polygonum.Keempat-empat bahan ini kaya dengan reservratrol dan juga polyfenol.Hasilnya mereka yang mengambil vivix akan kelihatan lebih muda berbanding usia sebenar.
Dan yang menakjubkan Vivix Shaklee membantu ramai pesakit yang menghidap penyakit seperti Darah Tinggi,Serangan Jantung,Kencing Manis,Strok agar tidak menjadi bertambah teruk.Jadi anda boleh mencadangkan kepada golongan yang memerlukan rawatan alternatif disamping turut menjalani perubatan di hospital.
Terdapat juga testimoni mereka yang berhenti merokok setelah mengambil vivix.Ini adalah bagus kerana rokok bukan sahaja merosakkan sel dalam badan kita,tetapi asap rokok lebih berbahaya kepada orang yang duduk berdekatan.
1. Mempertahankan sel
Setiap hari tubuh kita terdedah dengan radikal bebas samada melalui pemakanan atau persekitaran yang tidak sihat.Keadaan ini menyebabkan sel-sel di dalam badan tidak dapat menahan dan seterusnya mengalami kerosakan.


2. Memberi tenaga kepada sel
Sel dalam badan akan menjadi lemah seiring dengan peningkatan usia.Penjana tenaga(Mitochondria) sudah tidak menjadi begitu efisen yang menyebabkan fungsi sel terjejas dan menurun.
Ramuan Vivix menggalakkan biogenesis (pembentukan baru) mitochondria untuk meningkatkan tahap tenaga dalam sel.


3. Memperbaiki sel
Sel yang tidak di baiki akan menyebabkan kerosakan pada DNA sel, mewujudkan “typo” yang boleh menjejaskan fungsi sel dan ketahanan sel.Ini di sebabkan oleh serangan radikal bebas yang ke atas sel tersebut.

4. Meningkatkan prestasi sel
Kerosakan tahap selular akan terjadi sekiranya wujud Protein AGE(advanced Glycation End Products) yang berlebihan dan pastinya menyebabkan kesihatan kita merosot.Vivix yang kaya dengan 10 kali resveratrol dan polifenol membantu melambatkan pembentukan protein AGE.
AGE terbentuk secara semulajadi dalam badan melalui gabungan gula dan juga protein.AGE dapat di lambatkan proses pembentukan dengan pengambilan buah-buahan dan juga sayur-sayuran.Bahaya AGE boleh menyebabkan penyakit seperti Diabetes,Stroke,Alzheimer,Serangan Jantung dan bermacam-macam lagi.

Jadi kekalkan gaya hidup aktif bagi menjaga kesihatan anda.Ambil makanan yang kaya dengan nutrisi setiap hari.Atau anda boleh mengamalkan satu sudu kecil vivix yang mempunyai anti oksidan dan juga anti penuaan yang tinggi.


CARA MEMBUAT PEMBELIAN VIVIX


Cara 1.
Sila hubungi Yuse untuk mendapatkan konsultasi tentang VIVIX yang HOT SELLER ni. Anda juga akan dapat tips dan cara pengambilan yang betul apabila membuat pembelian daripada Yuse. Sekiranya anda berada di sekitar  Bandar Baru Salak Tinggi, Sepang, Nilai dan Cyberjaya , Yuse merupakan PENGEDAR SHAKLEE ANDA di kawasan itu.

Cara 2.
Anda boleh terus klik ke VIVIX ini dan membeli terus dengan Shaklee. Penghantaran menggunakan GDEX atau Citylink dan akan dihantar terus ke alamat yang anda berikan


Cikgu Yuse
SID 1116840
Ig @cikguyuse
Email : yusenazuinyusof@gmail.com / shakleespot@gmail.com.my
Call/sms/whatsapp: 0136406793
COD Area:
Bandar Baru Salak Tinggi, Sepang, Nilai, KLIA dan Cyberjaya
Pos Seluruh Malaysia      

NANAS BINA TULANG KUAT

Suka nanas tak? 
Yuse suka..dulu tak suka..sejak dah kahwin ni suka pulak kat nanas ni..hehhe
Tapi tak boleh makan dah..sebab sedang berjaga jaga.
Ok..tentang nanas.


Ananas comosus adalah nama botani kepada buah yang kita kenali sebagai nanas. Pokok nanas dikatakan berasal dari Amerika Selatan. Ia adalah buag tropika yang paling popular di dunia. Rasanya manis, berjus dan sedap. Paling penting buah ini amat menyihatkan dan berkhasiat. Di Malaysia, nanas banyak ditanam di negeri Johor, Selangor, Kelantam dan Pulau Pinang.





Christopher Columbus telah menjumpai buah nanas di kepulauan Guadeloupe pada tahun 1493, walaupun buah ini telah lama ditanam di Amerika Selatan. Dia telah memanggil buah nanas sebagai pina de endes yang bermakna ' pain (pine) orang Indian'. Manakala orang Indian di Amerika Selatan telah memanggil buah yang ditanam untuk dimakan ini dengan nama nana yang bermakna "buah yang hebat".

Tumbuhan ini berada dalam kumpulan bromeliad (Famili Bromeliaceae), tumbuhan yang rendah saka bak herba (herbaceous perennial) dengan 30 atau lebih daun yang panjang, tajam mengelilingi batang yang tebal. Nanas tergolong dalam buah bukam klimakterik iaitu hanya masak di pokok.


Nanas penuh dengan vitamin dan mineral termasuklah vitamin A, vitamin C, kalsium, fosforus dan kalium. Ia juga turut kaya dengan serat dan kalori. Nanas juga rendah lemak dan kolestrol. Kesemua zat yang terdapat di dalamnya dikatakan mampu merangsang kesihatan yang baik.


Kandungan vitamin c yang banyak terdapat di dalam buah nanas dikatakan mampu menyerang virus yang menyebabkan batuk batuk dan demam selesema. Walaupun apabila anda telah dijangkiti dengan masalah kesihatan ini, buah nanas mampu membantu anda. Nanas mempunyai bromelain yang berkesan dalam menyaring batuk batuk dan melonggarkan mukus.


Bromelain dalam buah ini juga dikatakan mampu bekerja untuk meneutralkan cecair bagi memastikan ia tidak terlalu berasid. Ia dikatakan mampu membantu mengatur perembesan dalam pankreas untuk membantu pencernaan. Selain daripada itu, disebabkan bromelain memiliki sifat sifat mencerna protein, ia mampu memastikan usus pencernaan lebih sihat.

Dikatakan juga nanas turur popular berikutan dengan kebolehannya untuk membina dan mengekalkan tulang yang kuat. Ini kerana nanas mengandungi mangan, sejenis mineral surih yang diperlukan tubuh untuk membina tulang dan tisu penyambung. Hakikatnya, jika memakan secawan nanas, anda pasti sudah mendapat kira kira 73 peratus keperluan mangan untuk tubuh secara keseluruhannya. Dikatakan juga memakan nanas mampu menguatkan gusi sekaligus memastikan gigi anda sihat dan kuat.


Kurangkan Sakit Artritis


Nanas juga dikatakan diketahui mampu mencegah pelbagai masalah kesihatan. Sebagai contohnya kemerosotan makular. Penyakit ini menyebabkan kehilangan penglihatan buat orang dewasa yang disebabkan oleh kerosakan retina. Dengan memasukkan nanas dalam pemakanan anda dikatakan mampu merendahkan risiko penyakit lebih kurang 36 peratus. Ini adalah kerana buah nanasmengandungi beta karotena yang amat baik untuk penglihatan.

Dikatakan nanas juga mempunyai sifat-sifat anti keradangan. Oleh itu memakan nanas mampu mengurangkan sakit artritis dan pada masa yang sama memperbaiki keadaannya dengan cara menguatkan tulang. Selain artritis, memakan buah nanas dikatakan mampu memperbaiki masalah kesihatan lain seperti sindrom terowong karpal dan gout.


Nanas boleh dimakan mentah mahupun dijadikan jus. Jus nanas bukan sahaja merupakan minuman yang lazat tetapi juga dapat atasi masalah kekeringan di bahagian bibir dan dibahagian muka.


Amalan minum jus nanas juga berkesan untuk  atasi masalah kencing tidak lawas. Enzim yang terdapat pada nanas dikatakan mampu meredakan bengkak-bengkak, menguatkan daya tahan badan serta menghapuslan fibrin yang boleh bawa sakit jantung dan strok. Selain itu buah ini juga melancarkan perjalanan haid serta berkesan dalam mengatasi masalah pencernaan, pundi kencing, cacing dan kelesuan tubuh badan.


Itulah cerita nanas. Banyak juga khasiat nanas yang kita tak tahu kan. Tapi mampu ke kita nak dapatkan dan makan nanas yang betul betul cukup zat dan khasiat di dalamnya?? Jika nanas boleh bantu bina dan kuatkan tulang ia sama dengan fungsi Ostematrix Shaklee.


Kenapa Ostematrix Shaklee?

Nutrisi yang terdapat dalam Ostematrix berupaya membekalkan :

*1000 mg unsur kalsium daripada sumber-sumber yang mempunyai tahap kepekatan yang tinggi dan mudah diserap dari alam semulajadi.


*400 mg magnesium untuk membantu menggabungkan kalsium ke dalam tulang serta menguatkan tulang.


*400IU vitamin D untuk merangsang penyerapan kalsium.



Anda memerlukan Ostematrix jika anda...

1: ibu yang mengandung,ibu yang menyusukan anak dan pernah melahirkan anak.
2: alergi terhadap sebarang bahan bahan tenusu
3: sering sakit kaki, lenguh, kejang kaki dan kebas
4: mudah letih,insomnia dan sukar bangun pagi
5: masalah pecah tumit kaki
6: gigi reput
7: PMS setiap bulan yang sangat teruk
8: sembelit
9: mengalami gejala osteoporosis (tulang reput)



CARA PEMBELIAN OSTEMATRIX

Sila hubungi Yuse untuk mendapatkan konsultasi tentang OSTEMATRIX yang PROMOSI MURAH ni. Anda juga akan dapat tips dan cara pengambilan yang betul apabila membuat pembelian daripada Yuse. Sekiranya anda berada di sekitar  Bandar Baru Salak Tinggi, Sepang, Nilai dan Cyberjaya , Yuse merupakan PENGEDAR SHAKLEE ANDA di kawasan itu.
Cikgu Yuse

SID 1116840
Ig @cikguyuse
Email : yusenazuinyusof@gmail.com / shakleespot@gmail.com.my
Call/sms/whatsapp: 0136406793
COD Area:
Bandar Baru Salak Tinggi, Sepang, Nilai, KLIA dan Cyberjaya
Pos Seluruh Malaysia      

Teknik mendapatkan BMI ideal

Nak Kuruskan badan? Nak Diet? Tapi tak tahu cara…
                              
Tak tahu cara? Mari sini… mari sini kita cerita…
Bila dok sembang pasal diet ni.. banyak orang akan cakap bukan susah mana  nak diet ni.. orang akan bagi cadangan untuk kurangkan makan, bersukan, jangan tidur lewat, makan sebelum pukul 8 la, dan banyak lagi. Apa yang mereka cadangkan ni betul, tak salah pun. Tapi, kadang-kadang keadaan dan situasi yang membuatkan kita tak boleh nak follow benda ni semua. 

Kadang-kadang terlampau kurus pon tak bagus, terlampau gemuk dah memanglah x bagus sebab kita mudah terdedah kepada pelbagai penyakit. Bila terlampau kurus pula, takut kita kekurangan zat pula. So, sebaiknya, biar la kita ada kat tengah-tengah tu. Itu la gunanya “Body Mass Index” (BMI) . BMI ni membantu kita untuk mendapat berat badan yang ideal. 

Kalau mengikut Kementerian Kesihatan Malaysia, kategori BMI adalah seperti di bawah:

1.       18.5 dan ke bawah : Kurang berat badan
2.       18.5 – 24.9 : berat badan ideal
3.       25 – 30 : Lebih berat badan
4.       30 dan ke atas : Obesiti

Formula untuk kira BMI:



Cuba korang kira berapa BMI korang, kemudian cuba tengok korang berada di paras mana. Bagi yang kurang berat badan tu, korang boleh la usaha untuk menaikkan berat badan supaya dapat berat badan yang ideal. Sama jugak dengan mereka yang lebih berat badan, perlu lah usaha untuk mendapatkan berat badan yang ideal.



Turunkan berat badan dengan Lecithin dan Alfalfa


Lecithin




Lecitin dinamakan “pengemulsi semulajadi” kerana ia mempunyai kesan ‘melekat pada lemak’ . Dalam kata ringkasnya, ia menyebabkan lemak tu ‘terapung’ dalam darah dan seterusnya mencegah lemak dari melekat pada dinding membran.



Khasiat dan Kebaikan Lecithin
  • bertindak sebagai pelarut utk kolesterol, triglycerides dan lemak-lemak yang lain. 
  • mencegah penyakit-penyakit seperti high blood pressure, stroke, heart disease, arteri yg mengeras. 
  • bertindak mengemulsikan lemak (memecahkan lemak).
  • memainkan peranan utama dalam penyerapan zat-zat penting dari saluran darah ke dalam sel-sel badan.
  • membantu mengurangkan atau mencegah penyakit berkaitan hati. 
  • membantu sistem imunisasi dengan membalut sel darah merah kita dan seterusnya memberi perlindungan dari serangan virus,germs,bakteria. 
  • melindungi sel dari teroksida. 
  • juga dikenali sebagai makanan otak dan saraf.
  • mampu mengurangkan atau mencegah senility (nyanyuk) atau Alzheimer’s disease. 
  • sumber hormon neurotransmitter di mana ia menggalakkan proses tidur. 
  • bertindak sebagai pelincir bagi sendi2 (joint) dan membantu dalam penjagaan tisu buah pinggang &  sistem penghadaman.
  • zat utk kecantikan,  ianya perlu dalam menghasilkan rambut yg sihat, cantik berkilat, kulit yang lembut gebu dan juga dalam mencegah eczema. 
  • diperlukan dalam penghasilan pelbagai hormon seperti epinephrine.


Alfalfa

Alfalfa juga dikenali sebagai Raja Tumbuhan. Tanaman ini dapat tumbuh sampai satu meter dan memiliki bunga kecil berwarna ungu.Tanaman alfalfa memiliki sistem akar sangat dalam hingga mencapai sekitar 4,5 meter. Sistem akar yang dalam membuat alfalfa dapat menyerap mineral yang tidak biasa ditemukan di permukaan tanah.Tanaman ini sangat istimewa dan dikenali oleh orang Arab sebagai ayah dari tanaman. Alfalfa telah digunakan sebagai ubat herba sejak berabad-abad dalam perubatan tradisional Cina dan ayurveda.


Khasiat dan Kebaikan Alfalfa Complex
  

  • Melegakan sakit sendi dan sakit belakang
  • Menghilangkan kelesuan dan tekanan
  • mengurangkan simptom PMS (untuk wanita)
  • Merawat arthritis
  • Membantu mengatasi masalah allergi dan eczema (jika bayi mengalami eczema ibu boleh mengamalkan alfalfa dan khasiatnya akan disalurkan melalui susu ibu)
  • Membantu mengatasi masalah asthma
  • Mencuci usus untuk tujuan membuang toksin (detox)
  • Mencuci buang pinggang dan merawat kencing kotor
  • Meneutralkan asid dalam badan
  • Merawat masalah keputihan (untuk wanita)
  • Membesar dan menegangkan payu dara (untuk wanita)
  • Sebagai kacip Fatimah bertindak sebagai 'perapat' mengembalikan hubungan hangat suami isteri (untuk wanita)
  • Memulihkan urat selepas bersalin (untuk wanita)
  • Melancarkan sistem penghadaman dan pencernaan
  • Meningkatkan stamina para suami 
  • Sebagai Pelawas dan mengatasi masalah sembelit
  • Membuang angin dalam badan
  • Terkenal sebagai 'MILKBOOSTER'
 


Insyallah, dengan pengambilan lecithin dan Alfalfa sebagai rutin boleh membantu untuk mengurangkan berat badan korang. Tapi, sebagai langkah yang lebih selamat, korang pun kenalah menjaga pemakanan dan banyakkan minum air kosong. Antara benda-benda yang korang perlu jaga:

  • Minum air kosong – paling kurang 2L sehari
  • Kurangkan makanan berlemak
  • Kurangkan mengambil benda-benda manis
  • Banyakkan aktiviti fizikal – kalau bersukan lagi bagus
  • Konsisten terhadap pengambilan supplement

Bukan korang tak boleh nak makan manis, berlemak. Boleh, tapi jangan la sampai melantak tak ingat dunia. Kalau tak, korang ambil supplement harga 3K sebiji pon tak jalan. Hahaha. Kalau nak lagi best, cuba korang buat target. Insyallah, kalau ada usaha pasti ada hasil.

Untuk bulan Februari ni, Shaklee ada buat promotion untuk Lecithin dengan Alfalfa. Beli satu percuma satu.
   




Jadi apa tunggu lagi, hubungi kami untuk mendapatkan lebih maklumat mengenai produk-produk Shaklee. 



Cikgu Yuse

SID 1116840
Ig @cikguyuse
Email : yusenazuinyusof@gmail.com / shakleespot@gmail.com.my
Call/sms/whatsapp: 0136406793
COD Area:
Bandar Baru Salak Tinggi, Sepang, Nilai, KLIA dan Cyberjaya
Pos Seluruh Malaysia           





Like us on Facebook

Recent Posts