8 Tips Perut Buncit JADI Rata dengan Shaklee

Haa...perempuan memang agak seram bila perut buncit...malu satu...lepas tu..perempuan kenelah jaga penampilan kan...tak molek lah perut buncit kan...

pSSSTTT...dulu Yuse mengaku..agak buncit lah sebab tak jaga pemakanan satu..lepas tu kurang ambil berat..tu time sekolah lah...dh masuk U...baru rasa nak kempiskan perut tu..kihkihkihkih...
Sampai BATMAN panggil Uncit...owhhhh...nampak sangat perut ku buncit..hahahaha..

Tapi sekarang tiada lagi istilah BUNCIT itu.. sebab Yuse ambil HERBLAX  dan ESP SHAKLEE..lepas tu Yuse jaga pemakanan..buat senaman perut yang simple..buat sit up sekurang2 nya 10-20 kali.. tetapi panggilan Uncit masih kekal..hikhihkihk.. (panggilan pengerat hubungan)

Herblax ni memang kasi cuci itu perut dan usus Yuse yg dah lama lemak-lemak degil makanan dan lendir-lendir bermaustatin di dalamnya., kini Yuse hapuskan dan keluarkan mereka dengan HERBALX + ESP dan AIR, dibantu dengan SENAMAN dan menjaga PEMAKANAN.. simple je kan...

Ini ada 8 tips Perut Buncit boleh jadi rata.

Perut yang buncit atau boroi bukan sesuatu yang diingini. Meski bagi lelaki berkahwin, perut buncit melambangkan bahagia tapi tidak bagi wanita tau... Ia boleh menjejaskan penampilan dan perut yang buncit menandakan anda makan berlebihan sekaligus mengundang pelbagai penyakit.

1. MAKAN MAKANAN YANG BETUL
 =  jika kita berazam mengempiskan perut makan kita perlu mengubah cara pemakanan. Praktikkan pemakanan seimbang dalam setiap hidangan kerana diet yang betul boleh membuang lemak di bahagian perut. Makanan yang seimbang harus mengandungi karbohidrat kompleks, serat, vitamin dan mineral dan protein.

2. TINGGALKAN MAKANAN RINGAN
= Makanan ringan dan makanan segera tidak baik untuk kesihatan..,walaupun memang sedapkan... Ia akan membuatkan lemak berkumpul di bahagian perut jika diambil dengan berlebihan. So, kita perlu mengelakkan diri daripada mengambil karbohidrat yang diproses, gula, makanan bergoreng, makanan segera dan apa jua makanan berlemak.

3. BERHENTI MAKAN LEWAT MALAM
= Kebanyakan daripada kita akan terus tidur selepas makan lewat makan. Ini bermakna gula berlebihan semasa makan lewat malam akan ditukar kepada lemak kerana badan tidak boleh membakar lemak semasa tidur.

4. ELAK MINUMAN BERGULA
= Soda, jus asli atau minuman bergula mengandungi banyak kalori yang akan merosakkan usaha kita untuk mengempiskan perut. Sebaiknya ganti semua minuman dengan air putih. Air putih akan memudahkan kita untuk menurunkan berat badan. Pertimbangkan air berperisa sebagai alternatif jika perlu. Minum air limau juga dikatakan boleh mempercepatkan metabolisme kita. Cuba perah atau hiris limat ke dalam segelas air sejuk dan jadikan ia minuman harian korang.

5. LAKUKAN SENAMAN KARDIO
= Senaman kardio amat pentinguntuk mengempiskan perut kerana senaman ini dapat membakar kalori lebih banyak dan melakukan senaman perut. Contoh senaman kardio seperti joging, berjalan dan menaiki tangga. Senang je kan..Korang pusing je shopping kompleks tu 2-3 kali...dh kira senaman tu...hihiih

6. KURANGKAN GARAM
= Garam menyebabkan tubuh mengekalkan air dan membuatkan kita kelihatan kembung terutama di bahagian abdomen. Jika boleh, cuba kita elakkan makanan yang tinggi kandungan garam dengan pilihan yang lebih sihat.

7. MAKAN PRODUK TENUSU RENDAH LEMAK
= Beralih dari produk tenusu yang tinggi lemak kepada pilihan rendah lemak, yang kaya dengan protein dan vitamain B6.



8. PILIH MAKANAN RENDAH INDEKS GLISEMIK. 
= Makanan ini mengambil masa yang lama untuk dicerna maka korang akan berasa kenyang lebih lama. Badan perlahan-lahan akan menyerap nutrien supaya dapat mengelakkan kejatuhan gula secara mendadak dalam darah korang sehingga waktu makan berikutnya.

Ok..tentang INDEKS GLISEMIK ni... ada 3 tahap tau..

Indeks Tinggi : 70 dan ke atas
Indeks Sedehana : 56 - 69
Indeks Rendah : 55 dan ke bawah

So, produk Shaklee seperti ESP = 39 IG dan Mealshakes = 44 IG ada kandungan Indeks Glisemik yang rendah.

   



Kalau korang nak tahu...makanan yang rendah Indeks Glisemik adalah lebih perlahan dicerna dan menjadikan kita merasa kenyang dalam tempoh yang lama. Bila rasa kenyang, tak perlu makan. Secara langsung ia dapat mengawal kita makan berlebihan dan mengawal jumlah kalori yang diambil. Jadi ESP Shaklee boleh membantu anda menurunkan berat badan.

Ini jadual Indeks Glisemik pada sebahagian makanan.




Nak order Set Shaklee dgn Yuse, boleh sms/Whatsapp Yuse : 

HARGA TERBAIK + KONSULTASI SEBELUM DAN SELEPAS PEMBELIAN + JADUAL MAKAN EKSLUSIF 






0 comments:

Post a Comment

Like us on Facebook

Recent Posts