Doktor dan Shaklee..Apa Katanya??

Assalamualaikum..salam sejahtera..

Biasalah lepas siap schedule untuk Page : Jom Cantik dan Sihat, Yuse ada terfikir macam mana lah nak yakinkan pelanggan dengan Shaklee. Supplemen Semulajadi No 1 yang SEMULAJADI, SELAMAT DAN HALAL YANG DISAHKAN OLEH KKM, dan BERKESAN. InshaAllah..

Lepas tu Yuse korek-korek kt Google..ade terjumpa dari blog ni.. So, tu sebab Yuse buat entry ni, mungkin boleh membantu orang diluar sana dan pelanggan Shaklee untuk ubah persepsi tentang Shaklee. Bukan kata Ubat tu tak bagus...tapi ada sebab dan perbezaan antara UBAT dan SUPLEMEN. Ok, baca ni apa tu UBAT dan SUPLEMEN. (bukan niat utk perlekehkan ubat tetapi untuk mengubah persepsi mana yang lebih baik untuk sel tubuh badan kita )

UBAT
* ganjil dengan tubuh badan - tidak menyumbang bahan-bahan berkhasiat
* merupakan ejen-ejen bahan kima yang kuat
* mengakibatkan kesan sampingan , kebanyakan boleh kekal dalam badan
* bertindak baik hanya secara berasingan
* berkemungkinan membawa maut
* bertindak cepat dan menakjubkan
* merawat kesan atau tanda-tanda sakit tetapi bukannya merawat punca sakit
* ubat perlu diberi pengawasan yang teliti bagi menghalang kelebihan sukatan yang merbahaya ke arah tindakan sampingan
* orang tua biasanyan memerlukan ubat pada sukatan yang rendah kerana mereka mudah mendapat kesan sampingan yang serius jika dibandingkan dengan orang muda
* ubat sebenarnya boleh menghasilkan penyakit.

SUPLEMEN
# semulajadi dan penting kepada tubuh badan
# membantu tindakan biokimia dan pemprosesan enzim
# tidak menimbulkan kesan sampingan.Healing crisis adalah proses penyembuhan dan bersifat sementara
# bertindak lebih baik
# baik diambil bersama makanan
# sentiasa SELAMAT
# tidak menghasilkan tindak balas kepada seseorang
# bertindak secara beransur-ansur (perlahan-lahan) dalam jangkamasa yang panjang. Ia kebiasaanya mengambil masa berbulan-bulan untuk mencapai kesan dan kejayaannya.
# bertindak merawat terhadap PUNCA penyakit
# tidak memerlukan pengawasan yang rapi sebagaimana pengambilan ubat-ubatan
# orang tua memerlukan lebih banyak bilangan suplemen oleh kerana faktor-faktor kekurangan yang berlarutan begitu lama serta penghadaman (pencernaan) yang lemah
# menguatkan sel-sel daripada serangan kuman bakteria, virus dan lain-lain
# melambatkan proses kemunduran (kelemahan organ berfungsi dengan baik ) di dalam badan.

Ok, berbalik pada nak ubah persepsi orang luar tentang Shaklee. Ini dari doktor perubatan sendiri yang memang dah lama bergelumang dengan ubat dari waktu belajar sehinggalah bekerja sebagai seorang doktor. Doktor perubatan yang dah lama jatuh cinta dengan Shaklee..dan bagaimana beliau boleh bersama Shaklee. Beliau seorang doktor yang memang tugasnya merawat orang-orang kesayangannya/ pesakitnya tetapi dalam masa yang sama tidak mahu ada kesan negatif. Beliay telah membuat pilihan pijak dengan memilih Shaklee.

Apa yang dikongsikan, tentang kisah beliau yang tahu tentang ubat-ubatan yang memang dibuat dengan bahan sintetik, dan ada yang juga ditambah drug untuk kesan lebih cepat yang kemudiannya digunakan oleh kita semua. (selalunya bersifat sementara untuk hilangkan rasa sakit tu). Akibat kesedaran dan persepsi beliau, doktor perubatan ini sangat teuja nak berkongsi kebaikan Shaklee dengan semua. Pada Yuse, Yuse sangat setuju dengan point-point yang dikongsikan oleh beliau.

========================================================================

Antara perenggannya ialah : Dr.Malinda

"Shaklee has changed my life since 2004.

It changed our health. It changed our thinking. It change our maturity."

Ok.. Jom kita baca perkongsian oleh Dr. Marlina.

KENAPA SHAKLEE ?

Assalamualaikum untuk anda yang dirahmati Allah.


Kerapkali saya menerima inbox yang bertanya kenapa saya mencadangkan atau 
mengesyorkan produk Shaklee. 

Tidak kurang juga yang melamar untuk pelbagai produk pemakanan yang lain. 

Selalu juga orang bertanya, Doktor buat Shaklee ke?

Terpanggil untuk berkongsi pengalaman saya. 

September 2004 ~ 9 tahun lepas.

Saya rasa buntu dengan keadaan suami yang menghidap migraine yang sangat kronik.
 Hampir setiap minggu, pasti ada attack sehingga tahap menghantuk-hantuk kepala ke 
dinding. 

Pelbagai ubat tahan sakit dah saya beri, dari yang biasa-biasa, sampailah yang paling kuat.
 Sama je. Habis ubat tahan sakit, sakit la semula. In a process untuk dapatkan Ct-brain 
appointment. Takut juga ada ketumbuhan, etc.. Nauzubillah.

As a doctor, banyak pesakit saya yang ‘bocor’ usus disebabkan terlalu banyak makan ubat
tahan sakit. Yang menderita kegagalan buah pinggang pun tak kurang banyaknya. 

So, saya dah boleh jangka, jika keadaan berterusan begini, risiko untuk suami menjadi
sebahagian dari statistik sangat tinggi. NO! Saya tak sanggup. Sudahlah arwah ayah dulu.

Saya mula mencari alternatif kepada rawatan dan mula mencari jawapan melalui kekuatan
nutrisi. Mula menjinak-jinakkan diri ke farmasi untuk mencari supplement.
Walaupun tahu kebanyakkan di farmasi adalah ‘chemical based’ tetapi, tidak banyak pilihan
 ketika itu. 

Allah Maha Mendengar.

Tiba-tiba saya mendapat panggilan telefon di satu petang, ada pula rakan sekolah lama 
ingin datang ziarah ke rumah. Benarlah kata orang, tetamu datang membawa rezeki.  
Tapi rezeki kali ini ~ Satu hadiah yang mula-mula saya nak tolak juga, almaklumlah.. 
Bila dengar melalui MLM, ada juga rasa nak lari.. hihi

Tapi, saya sentiasa bersikap terbuka. 

Walaupun bergelar doktor perubatan, tak semestinya kita tahu semua. 
Saya buang ego sebagai seorang doktor. Berapa banyak la subjek nutrisi di ajar masa
 di sekolah perubatan dulu, kurang dari 5% rasanya. Kalu ubat memang banyak la. 

Tapi, ilmu Allah tu luas. Apa yang kita tak tahu, tak semestinya tak bagus. Betul ke Betul? 

Jangan perlekeh pengetahuan insan lain.  

Macam payung terjun, kena terbuka luas baru berfungsi dengan baik, sama juga dengan 
minda kita. Kalu tertutup taksub, kita akan banyak hilang peluang yang Allah berikan.

Walaubagaimanapun, orang yang dah biasa menggunakan otak kiri - masih akan mencari 
fakta. Clinical studies.

Saya mula mencari fakta-fakta sains dan ujian klinikal ke atas produk-produk Shaklee.

 Bimbang jugak jika ada steroid etc. 

Alhamdulillah, semua pembacaan dan kajian sendiri saya menunjukkan jawapan yang

positif terhadap produk Shaklee. Bukan senang nak percaya. Biasanya doktor mmg dilatih 
utk melihat evidence based medicine. 

Shaklee mempunyai banyak back-up science studies.



So, saya lebih confident dan saya dibukakan hati  untuk seterusnya menggunakan 
produk Shaklee, of course, specially for my beloved hubby. 
Antara produk awal yang dia makan malam tu – ESP, Bco, Vita C, Vitalea + Calsium. 

Pukul 3 pagi, tiba-tiba dia bangun sakit perut, cirit birit. Wah.. Risau jugak, keracunan ke apa
 ni? Shaklee ‘Natural based’, produk sejak tahun 1915, takkan la keracunan kot.. 
Confirm toksik banyak dan healing crisis ni, that was my thought.

Tapi , dengan kuasa diktator sebagai menteri kesihatan di rumah..hihi.. 
Saya paksa dia untuk teruskan pengambilan supplement tersebut. Suprisingly, 
selepas seminggu, tak ada migraine attack. 

Lepas 2 minggu pun tak ada.  Siap tunggu attack lagi dan ada pernah sekali, 
cuba kenakan hujan di kepala. Selalunya kalu kena hujan, sure tumbang, 
tapi Alhamdulillah. It really works.

Ok, gembira dengan testimoni pertama saya yang menunjukkan hasil positif.

Saya beralih  ke mak saya pula – Gastrik yang sangat teruk, almost setiap bulan kena.
 Pantang salah makan sikit, terus sakit perut, muntah-muntuh, cirit birit dan flat 
untuk sehari dua. 

Bertangguh nak buat scope sbb kesian sangat nak tengok mak saya di masukkan
 ‘wayar hitam berkamera’ tu kat mulut.. huhu. Ubat gastric dah macam-macam la. 
Kalu setakat ubat biasa dah tak jalan. 



Saya just bagi mak saya masa tu – ESP, Alfalfa, Zinc + Beta carotene. 

She shown tremendous improvement within one month. Mula-mula macam tak percaya. 
Tak kan la supplement lagi power dari ubat. Kalu cam tu, kenapa tak ajar masa kat
 medical school dulu? Kenapa government tak supply? 

Tapi, bila saya membaca lebih lanjut– saya dapat jawapan. 

Badan kita adalah satu mesin kompleks yang istimewa yang Allah ciptakan. 

Beri dia nutrisi atau zat yang diperlukan, dia tahu untuk ‘repair’ sendiri. 

Body Healing Mechanism. Subhanallah.

Saya terfikir, jika suami dan mak saya mendapat kebaikan dari produk Shaklee. 
Kenapa tidak saya berkongsi dengan keluarga, rakan-rakan dan pesakit saya. 

Then, bermulalah sessi sharing saya yang membawa kepada pelbagai tanggapan negative
 keluarga, kawan-kawan etc etc..

Pelbagai reaksi saya terima ..

Supplement? Rubbish! Just an expensive urine!

Dah tak cukup duit ke jadi doktor sampai nak buat Shaklee?

Shaklee mahal. Nak cepat kaya la tu.

Doktor mana boleh berniaga. Langgar etika.

Desperate sangat ke?

Boleh. Doktor kalu jual tahi bungkus cantik-cantik pun orang beli.

Itu tak termasuk panas telinga bila kawan-kawan perli.

Orang kaya la. Jutawan la. Saya amin kan saja doa-doa itu.



This is what I get, 9 years ago. Sinis. Pedih. Sedih. Hanya Allah je yang tahu.

Hippocrates Oath kata : DO NO HARM. Itu yang saya pegang.

Saya tak jual ubat batuk haram di klinik.
Saya tak ada jual ubat tidur. 
Saya tak tambah apa-apa dadah yang membahayakan diri. 
Saya tak bantu siapa-siapa gugurkan anak melalui produk. 

Saya hanya berkongsi nutrisi, pemakanan yang sel kita perlukan. 

Itu yang menjadi pegangan saya. Tak perlu rasa bersalah. Itu yang menjadi visi dan misi 

saya bahawa satu hari nanti, pasti ramai yang sedar kepentingan pemakanan tambahan
 dalam kehidupan dunia sekarang.

Ini yang menyuntik semangat saya untuk mendalami ‘Preventive Medicine’.
 Biar agak lari dari mainstream medicine, tapi saya tahu saya ada misi dan visi saya sendiri. 

Walaupun dibesarkan dalam keluarga bussiness minded - Mak dan arwah ayah mmg nak jadi

 jadi bisnesswoman, tapi sy berkeras nak jadi doktor. Jiwa sains kata saya..hihi. 
Tapi rupa-rupanya darah bisness memang ada sedikit sebanyak. 
Saya juga tengok lifestyle orang berniaga. Masa urus sendir. Tak de punch in dan punch out.
 Bebas!

Saya mula berkongsi dengan ramai orang. Bila kita berkongsi kebaikan, kita juga akan

 dapat kebaikan. Buat baik kan dapat pahala. By sharing, kita dapat Cash, Car dan
 Convention bonus dari company Shaklee. Tak apa, kalu kita nak tolak pun boleh, 
tapi dah company nak bagi.. Rezeki jangan di tolak. 

Apa yang saya perhatikan. Ramai orang datang dan pergi bila buat bisnes Shaklee. 

Tapi saya di sini bukan sekadar untuk Duit, Kereta atau Pelancongan percuma sahaja.

 Alhamdulillah, 5 figure income, 2 kali bonus kereta dan pelancongan ke luar negara dah
 banyak kali kami rasa tapi bukan itu sahaja matlamatnya.

Bukan itu matlamat saya. Ada banyak perkara yang lebih besar dari itu. 

Saya tidak mahu anda semua memenuhi katil-katil di hospital. 


Biar tak ramai pesakit. Biar semua orang sihat. Biar kawan-kawan doktor saya di hospital

 boleh rehat sedikit. Health is Wealth!

Selain kesihatan. Kekuatan ‘Emotional Intelligence’  banyak yang kami dapat melalui bisnes
 Shaklee. 

Ni gambar kami masa 2004 - tak sangka, hanya seronok berkongsi kekuatan nutrisi shaklee,

 ter'buat' bisness pulak.. hihi. Tetapi, itu lah keputusan yang terbaik saya telah lakukan.
 Meskipun banyak cabaran dalam perniagaan ini, sangat berbaloi.

Syukur. Kini saya sedar, Allah has a good plan for us dan Shaklee adalah platform untuk 

dia mengasah kekuatan jiwa kami. Dia ada plan untuk kami. Feeling Blessed.


Pergantungan pada Allah semakin akrab. Melayan pelbagai karenah manusia, 
mematangkan kami dalam komunikasi kemanusiaan. 

Banyak perkara ini saya tak dapat dalam dunia pekerjaan. Setiap bulan ada gaji, 
rasa sangat selamat. 

Bersyukur tetapi ada sesuatu yang kurang dan kosong dalam diri. 

Kebebasan membuat apa yang saya suka!. 

Terlalu sibuk jaga orang sakit, kadang-kadang anak sendiri sakit, bibik yang jaga sebab tak 
dapat cuti. Masa di rumah terhad. 8 jam dah tentu di tempat kerja. Tak nampak anak depan 
mata. Sebagai ibu, syurga kita adalah bila sentiasa bersama anak-anak.
 Dan itulah impian saya. Spending more time with them.

Itu semua pengalaman yang saya kutip 9 tahun lepas. Sangat mematangkan kami. 
Hidup sekali je, kenapa perlu stress hari-hari. Betul ke Betul? 

Alhamdulillah, Things changed now! Dulu susah nak tengok orang sekulit dengan kita 
makan supplement. Sekarang ni bila buka fb – ramai yang dah mula share 
produk-produk Shaklee. Pada saya itu menunjukkan kesedaran tentang kepentingan
 supplements dalam kehidupan sekarang. 

Saya gembira bila melihat ramai prihatin terhadap kesihatan sendiri.
 Cuma apa yang saya perhatikan, jangan terlalu mengejar UV. Bila niat kita lebih ikhlas, 
perkongsian akan jadi lebih manis. Rezeki Allah seperti udara. 
Cukup untuk semua orang. Hidup lebih tenang.

Shaklee has changed my life since 2004.

It changed our health.
It changed our thinking. 
It change our maturity.

For me, it is not just health or products, but a gift of new opportunity to a new life. 

Kepada anda yang prihatin untuk menggunakan supplement - 

Shaklee adalah  pilihan yang anda boleh fikirkan secara serius.

======================================================================================

Nampak tak..persepsi yang boleh diubah jika kita berfikiran positif dan tidak mudah mendengar cerita-cerita buruk sebelum kita kaji terlebih dahulu. NIAT, USAHA dan TAWAKAL tu perlu. Bukan hanya terus mengalah. Allah pun tak akan tolong jika hambanya tidak kearah untuk berubah.

KESIMPULANNYA:

- ubat di ambil ketika kita sakit sahaja tapi Suplemen boleh diambil bila-bila masa cuma yang paling penting minum air banyak semasa pengambilan suplemen

- ubat mengandungi dadah yang membolehkan ia bertindak dengan cepat tetapi Suplemen tidak menggunakan dadah tetapi mengandungi banyak vitamin-vitamin yang sihat yang digunakan untuk melawan segala penyakit.

Saranan dan cadangan Yuse, bertukarlah kepada sumber yang lebih asli. Pilihlah yang SEMULAJADI dan SELAMAT. Duit boleh dicari tetapi KESIHATAN sukar ditukar ganti.



Pilihan di tangan korang ! =D

Pada yang sudah terbuka fikirannya, dan mula untuk mencuba suplemen..dan nak join sebagai Alhi Shaklee bersama GROUP SECRET boleh hubungi Yuse di :

 Jika anda berminat, saya adalah RAKAN SHAKLEE anda yang sedia membantu. Cara pengambilan yang betul juga akan saya berikan. 

Pilihlah Shaklee kerana Shaklee sentiasa selamat, halal, berkesan dan semulajadi.

Anda boleh hubungi saya melalui :

Call/SMS/Whatsapp : 013-6406793
Emel: yusenazuinyusof@gmail.com





0 comments:

Post a Comment

Like us on Facebook

Recent Posts