Jerawat dan Selfie


Cabaran yang perlu di sahut.. Hip Hip Hooreyyyy !!!

1 Januari 2015 . Jerawat dan Selfie.

 VS


Confirm..semua yang suka berselfie kalau boleh tak nak bagi nampak jerawat yang bertempek tu kan..hahahha... Malu lah tu. Lepas tu, orang kata..jangan kira jerawat, nanti lagi banyak. Ada jugak yang kata jangan tegur jerawat kat muka orang lain, nanti tumbuh kat muka sendiri. Hahahaha.

Sebenarnya, kalau kita pandai jaga kebersihan, pemakanan dan emosi..Insha Allah..jerawat ni susah betul nak ucap "Selamat Datang". Dulu ingat lagi, waktu kecik-kecik duk kampung. Mak sedara sanggup ambil pasu opah kat luar, lepas tu pegi kikih kulit kayu manis dan serbuknya tampal kat muka. Meraung mak sedara sebab pedih...Aduhhh!!!!

Sebenarnya, banyak petua dan tips nak rawat jerawat ni, tetapi bergantung pada keadaan dan kerajinan nak buat. Ntah2 mula-mula je rajin..lepas tu dah malas nak buat sebab remeh..hihih..

TIPS HILANGKAN JERAWAT DENGAN CEPAT!!!

Bernanah ke..kering ke..setempek ke.. boleh mencuba.

1. Bawang putih.

- bawang putih ni terkenal sangat lah dengan antibodinya. Bawang putih ni ada tersimpan antibodi Alisin tau. Antibodi ni akan hapuskan bakteria yang menjadi punca jerawat. Bawang putih ni akan rawat dari dalam sehingga lah keluar. Bukan nak rawat luar je tapi dalam tetap ada akar yang mati lagi. So, potong ( kalau rajin tumbuk lah) bawang putih dan sapu pada mata jerawat yang bakal nak MELETUP tu..aduhhh.

2. Ubat gigi.

- ubat gigi yang korang guna untuk gosok gigi hari2 tu..ambil lah secolit dan sapu kat jerawat tu. rajin buat kecutlah..tp sekejap je hilangnya.

3. Betik

- sodap ni..hahha...tapi bukan nk makan betik tu. Korang g ambik betik dan blend kan sampai hancur. Lepas tu, sapu kat muka dengan hampas2 nya sekali. Cukup 20 minit, bilaskan dengan air bersih tau. Jangan jilat plak betik tu...hihihi

4. Madu

- Ingat tak lagu racun dan madu tu..hihi..kira macam racun tu jerawat lah..madu tu penyembuh lah..hahhah... Ok, back to tips, ambil 2 sudu besar madu dan campur dengan sedikit serbuk kulit kayu manis. Kayu manis tu serbuknya tau..korang tumbuk ke..kikiskan ke..janji serbuk...kene rajin tau..hahahh

- Lepas tu sapu kat muka, dah 5-10 minit bilas dengan air bersih/suam. Kenapa madu?? Madu ni bersifat antibakteria dan madu ni kelikatannya boleh menarik keluar kotoran jerawat tu...perghhhh


5. Suplemen/Vitamin yang semulajadi, selamat dan halal.

- Sustained Release Vita C Plus : vitamin C ni akan bantu atasi kulit berjerawat dengan cara bertindak sebagai antioksidan dan akan menghasilkan sistesis kolagen. Ok, kekuatan Vitamin C ni akan menjadi penghalang  antibodi badan kita daripada sebarang radikal bebas dan kekotoran yang akan merosakkan kulit. Kulit kita ni selalu terdedah dengan pencemaran, toksin dan bertindak sebagai pintu keluat bagi toksin. So, kulit kene kuat, antibodi pun kene kuat. Radikal bebas yang terlalu banyak ni akan meningkatkan pengeluaran sebum dan akhirnya jerawat  pun MUNCUL lah...



- Garlic Complex : garlic tu apa?? Bawang putih kan..hihihi...sama lah macam tips no 1 tu kan. Tapi nak telan dan nak tumbuk macam rajinlah pulak kan. Siapa yang sanggup nak telan, mmg tabiklah. So, garlic complex ni memang pilihan yang terbaik nak matikan, nak bantutkan, nak hapuskan jerawat ni. BAWANG PUTIH ni aktif bekerja dan bertindak pada bakteria jerawat, lagi aktif pada kulit yang berminyak tu. GARLIC ni sumber aktioksidan yang cepat dan powerful dan akan matikan jerawat dari akar, akan matikan dari dalam dan cantikkan di luar. So, akan menghalang radikal bebas yang boleh merosakkan sel kulit. GARLIC juga bekerja sebagai pencair darah sebab kandungan salisilat nye. So, nanti darah akan mengalir dengan betul tanpa tersumbat ye.


So..pilih nak tips yang mana dan mudah untuk korang nak berselfie tanpa jerawat..natural lah..baru best..ni kalo main sorok2...mesti banyak gambar korang snap kan..hiihih...

Nak kulit bebas dari jerawat WhatsApp ke 013-6406793
Nak tingkatkan keyakinan agar kulit berubah jadi lebih licin dan sihat luar dan dalam WhatsApp ke 013-6406793

MALAS, KEJAP BUAT KEJAP TAK..SELAMAT DATANG JERAWAT
RAJIN,KONSISTEN, JAGA LUAR DAN DALAM..SELAMAT TINGGAL JERAWAT.

 Jika anda berminat, saya adalah RAKAN SHAKLEE anda yang sedia membantu. Cara pengambilan yang betul juga akan saya berikan. 

Pilihlah Shaklee kerana Shaklee sentiasa selamat, halal, berkesan dan semulajadi.

Anda boleh hubungi saya melalui :

Call/SMS/Whatsapp : 013-6406793
Emel: yusenazuinyusof@gmail.com


















0 comments:

Post a Comment

Like us on Facebook

Recent Posts