TIPS PERANCANGAN KEWANGAN

Panjang sangat POST ni tau!!!!
Selalunya yang dirancang tak jadi..
Yang tak rancang tu tup tup jadi pulak..
Tapi kalau tentang perancangan kewangan setiap bulan...Yuse mesti ada buku dan tick kn apa yang perlu, apa yang ada..dan apa yang kita jeling je dengan alis mata..kah kah kah !!
.
Ni cara Yuse, tips Yuse rancang kewangan setiap bulan..cuba untuk jimat wang setiap bulan..
Berbelanja ni memang lah senang. Tapi pernah ke kita terfikir ke mana perginya wang kita setiap bulan. Kita boleh je berguling guling atas katil tanpa buat apa apa DENGAN ada telefon yang canggih sekrang ni amat MERBAHAYA kalau kita lakukan perbelanjaan besar yang mengikut hawa nafsu. Ok ni cara Yuse rancang kewangan dengan gaji daripada Shaklee setiap bulan.
1. Periksa penyata bonus dari Bonus Inquiry. Dari sini Yuse dah boleh catit berapa Yuse dapat dan dah boleh agak apa nak buat dengan gaji tu.
2. Keluar wang dari ATM.Yuse biasanya akan keluar dulu wang dari ATM. Tetapi bergantung pada keadaan, kalau banyak yang memerlukan cash seperti bantuan kecemasan "rumah tangga", maka semualah. Beri pada emak juga, paling tak pun topupkan RM 10 !! Paling tak pun, Yuse akan separatekan wang untuk beli suplemen bulanan Yuse. Selalalunya begitulah, nak elak dari sakit, atasi awal awal dengan suplemen. MESTI boleh, suku dari wang tu kita bersedekah walaupun RM 1 !!
3. Pastikan WIFI telefon Yuse sentiasa terbuka. Untuk masa ni Yuse guna data by month. Kadang kadang tak sampai sebulan data dah zero. So, nak elak drpd untuk add data dn add kredit, Yuse akan cari peluang luangkan masa di depan kedai mamak atau di dobi..😂.
4. Pisahkan akaun bank. Kalau diikutkan banyak jugak. Tapi Yuse dah asingkan siap siap akaun bank untuk bonus masuk, akaun untuk payment customer yang order Shaklee dan payment jualan shawl. So tak adalah pening sangat nk kira untung dan modal kan..
5. Yang ni fav bersama..heheh. Yuse dan suami akan periksa atau survey pasaraya mana yang lebih jimat dan murah untuk perbelanjaan " rumah tangga". Mana yang boleh jimat kita jimatkan. Pasaraya baru kitaorang jumpa !! Pasaraya Zimmart.
6. Tunggu satu hari selepas. Ini kalau Yuse ada terjebak dengan iklan online lagi lagi baju baju beg beg yang boleh buat mata tak nampak apa dah.😂. Tapi bila Yuse fikir dan lihat pada bajet, hanya mampu save link dan post sahaja dulu. Sebab itu kehendak bukannya satu keperluan. Yelah kadang tgk sebab dia lawa je..tu semua nafsu!!
Setiap orang ada cara die.
Tapi ni cara Yuse, yang Yuse senang nak handle...
Kita kene jadi seorang yang bijak jimatkan wang setiap bulan.




NAK JOIN KAMI??


CARA DAFTAR SHAKLEE

Sila hubungi Yuse untuk mendapatkan konsultasi dan cara yang betul untuk mendaftar Shaklee secara SAH !! Anda juga akan dapat "secret group shaklee" yang supportive dan dibimbing dari bawah untuk mulakan bisnes dan tips dan cara pengambilan yang betul apabila membuat pembelian daripada Yuse. Sekiranya anda berada di sekitar  Bandar Baru Salak Tinggi, Sepang, Nilai dan Cyberjaya , Yuse merupakan PENGEDAR SHAKLEE ANDA di kawasan itu.

Cikgu Yuse
Ig @cikguyuse
Email :yusenazuinyusof@gmail.com / shakleespot@gmail.com.my
Call/sms/whatsapp: 0136406793
COD Area: Sepang,  dan KLIA
Pos Seluruh Malaysia

0 comments:

Post a Comment

Like us on Facebook

Recent Posts